Criterii de alegere a centralei termice potrivite
În orice locuință modernă, centrala termică este o componentă absolut necesară. Nu numai că ai apă caldă fară întreruperi tot timpul anului, dar îți și menține caldă întreaga locuință în sezonul rece.
Există o mulțime de opțiuni când vine vorba de încalzirea casei. Numărul oamenilor care optează pentru centrală termică este în creștere datoritș raportului bun între confort, eficiență și costuri.
Dacă te gândești să îți modernizezi sistemul de încalzire sau să îți instalezi unul, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Iată 6 criterii care te vor ajuta să alegi cel mai bun sistem pentru nevoile tale.
1. Zona în care locuiești
Prin zonă mă refer la mediu rural sau mediu urban.
Dacă locuiești în mediu rural, ar trebui să iei în considerare centrala termică pe lemne. Costul de achiziție este mai mic și, cu siguranță, spațiul permite o rezervă consistentă de lemne.
Dacă există racordare la gaze sau o altă alternativă de alimentare, centrala pe gaze este potrivită atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Este cel mai întâlnit tip de centrală în casele oamenilor datorită randamentului crescut și a costurilor mici.
Centralele termice pe peleți sunt o soluție potrivită și pentru mediul urban și pentru cel rural pentru că au un preț rezonalibil, peleții se cumpară și nu necesită spatiu mare de depozitare.
2. Tipul de combustibil folosit
Acest criteriu se leagă de cel de mai sus și depinde de zona de amplasare a casei sau a apartamentului. Probabil ți-ai dat seama că centralele termice pot avea, în majoritatea cazurilor, ca resurse gazul, lemnele sau peleții, însa mai există și alte variante precum energia electrica. Reprezintă o variantă foarte bună pentru spații de locuit mici și medii pentru că prețul energiei electrice este mai ridicat chiar și față de cel al gazului.
3. Suprafața locuinței care trebuie încălzită
Un alt factor de care să ții cont este dimensiunea suprafeței încălzite. Pentru a afla care centrală termică este potrivită locuinței tale din punct de vedere al suprafeței, este necesar să estimezi capacitatea de încălzire optimă. Se calculează cu ajutorul unei formule care necesită cunoașterea suprafeței, a înălțimi încăperilor, a gradului de izolare și a debitului de apă caldă menajeră.
4. Forma locuinței
Dacă locuința are parter și etaj, trebuie obligatoriu montată o butelie de egalizare care separă hidraulic o parte a sistemului de cealaltă pentru a distribui cât mai bine debitele.
Dacă există mai mult de doi consumatori de apă caldă recomandăm montarea unui boiler cu serpentină pentru un flux continuu necesar de apă caldă și confort sporit.
5. Spațiul de montaj și instalare
Modelele de centrale termice sunt diverse cu o mulțime de funcții pentru diferite spații de locuit. Gândește-te unde va fi montată centrala și ia in calcul dimensiunea ei și restul de instalație.
6. Siguranța și protecția
Centrala termică trebuie să ofere siguranță în folosire și protecție pentru utilizatori. O centrală termică bună va avea sisteme de protecție în dependentă de tipul de combustibil: protecție la lipsa de apă, protecție la lipsa de gaz, protecție anti-îngheț, siguranța evacuării gazelor, detectarea gazelor.
O centrală termică este o investiție pe termen lung, de aceea recomandăm alegerea unor componente de cât mai bună calitate. Este important să o alegi pe cea potrivită pentru casa și stilul tău de viață.