Instalarea unei centrale termice de apartament la bloc implică mai multe etape și necesită respectarea unor reguli și proceduri. În acest articol, vom explora în detaliu fiecare etapă a procesului, pornind de la implicarea asociației de locatari, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare, până la debranșarea de la Radet și montajul centralei termice împreună cu caloriferele. Vom acoperi, de asemenea, materialele și actele necesare pentru instalarea cu succes a centralei termice de apartament.

 1. Implicarea asociației de locatari: Primul pas important este să vă asigurați că asociația de locatari este de acord cu instalarea centralei termice de apartament. De obicei, este nevoie de o adunare generală a locatarilor pentru a se lua o decizie în acest sens. Este important să obțineți sprijinul majorității locatarilor pentru a putea continua procesul.
 2. Obținerea avizelor și autorizațiilor: Pentru a instala o centrală termică de apartament, veți avea nevoie de mai multe avize și autorizații. Acestea pot varia în funcție de reglementările locale și de specificul fiecărei situații. În general, documentele necesare pot include:
  • Avizul asociației de proprietari.
  • Acordul scris al vecinilor afectați direct de lucrările de instalare.
  • Autorizația de la autoritatea locală sau de la administrația blocului.
  • Aprobarea de la compania de distribuție a gazelor și de la furnizorul de apă.
  • Acordul și avizele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și alte autorități competente.
 3. Debranșarea de la Radet: Dacă blocul dvs. este racordat la sistemul centralizat de încălzire a orașului (Radet), va trebui să solicitați debranșarea de la această sursă de încălzire. În acest scop, trebuie să contactați Radet-ul local și să solicitați procedurile și documentele necesare pentru debranșare. Este important să respectați termenele și să coordonați lucrările cu echipa Radet-ului și a dumneavoastră.
 4. Instalarea apometrului individual de apă rece: Odată ce ați obținut acordul și autorizațiile necesare, puteți instala apometrul individual de apă rece. Acesta va măsura consumul individual de apă rece în apartament și va fi necesar pentru a vă factura consumul în mod corespunzător.
 5. Instalarea instalației de gaze individuale cu contor separat: Înainte de a instala centrala termică de apartament, trebuie să aveți o instalație de gaze individuale cu un contor separat. În acest sens, trebuie să angajați o echipă specializată și autorizată pentru a efectua lucrările de instalare în conformitate cu normele și reglementările de siguranță. Asigurați-vă că respectați procedurile de securitate și obțineți toate avizele necesare de la compania de distribuție a gazelor.
 6. Proiectul de gaze și proiectul instalației termice: Pentru a instala centrala termică de apartament, este necesar să aveți un proiect de gaze și un proiect al instalației termice. Aceste proiecte sunt realizate de către un inginer autorizat și trebuie să fie în conformitate cu normele și reglementările în vigoare. Asigurați-vă că prezentați proiectele pentru a obține avizele și aprobările necesare înainte de a începe lucrările efective.
 7. Actele necesare pentru instalarea centralei termice: Pentru instalarea unei centrale termice de apartament, veți avea nevoie de următoarele acte:
  • Copii ale documentelor de proprietate ale apartamentului.
  • Copii ale avizelor și autorizațiilor obținute.
  • Proiectele de gaze și instalație termică aprobate.
  • Certificatul de înregistrare fiscală.
  • Alte documente solicitate de autorități sau de furnizorii de utilități.
 8. Montajul centralei termice cu calorifere: După ce toate etapele menționate mai sus au fost finalizate și toate actele și avizele au fost obținute, puteți începe montajul centralei termice de apartament. Este recomandat să angajați o echipă de profesioniști autorizați pentru a se ocupa de montajul și conectarea corectă a centralei termice și a caloriferelor.
 9. Materiale necesare pentru montaj: Pentru montajul centralei termice de apartament, veți avea nevoie de următoarele materiale:
  • Centrala termică de apartament (alegeți una potrivită nevoilor și dimensiunilor apartamentului).
  • Țevi și fitinguri pentru conexiuni.
  • Robinete și supape de siguranță.
  • Pompe de circulație și vase de expansiune.
  • Radiatoare și termostate pentru calorifere.
  • Materiale de izolare termică și etanșare.

Concluzie: Instalarea unei centrale termice de apartament la bloc implică mai multe etape și necesită respectarea regulilor și obținerea autorizațiilor necesare. Este important să implicați asociația de locatari, să obțineți avizele și autorizațiile, să coordonați debranșarea de la Radet și să angajați profesioniști autorizați pentru instalarea propriu-zisă. Asigurați-vă că aveți toate actele necesare și materialele adecvate pentru a realiza o instalare corectă și sigură. Respectarea acestor etape și proceduri vă va asigura o centrală termică de apartament funcțională și eficientă în blocul dvs.

 

Call Now Button