Defecțiuni ale centralei termice. Cum pot fi remediate?

Chiar dacă centralele termice sunt preferate de majoritatea proprietarilor de imobile datorită avantajelor lor, acestea nu sunt lipsite de posibile defecțiuni. Pot creea neplăceri exact atunci când avem cea mai mare nevoie de caldură: în sezonul rece.
Cele mai multe sesizări cu privire la problemele legate de centrală sunt făcute toamna când este repornită după o perioadă mai lungă de repaus pe timpul verii.
În multe cazuri, problemele cu încălzirea pot avea o soluție simplă. Poți chiar să remediezi singur unele erori și probleme minore. Cu toate acestea, nu intra în panică dacă nu știi ce se întâmplă cu centrala ta. De cele mai multe ori, este o idee bună să lasi profesioniștii să-și facă treaba.
Totuși este bine să cunoști cele mai comune probleme și soluțiile acestora, majoritatea fiind ușor de rezolvat chiar de tine.

1. Centrala termică nu pornește

În primul rând, verifică dacă ai apă, gaz și curent electric. În lipsa uneia, centrala nu va funcționa. Imediat ce alimentarea este reluată, centrala ar trebui să pornească.
De asemenea, verifică dacă sistemul nu este setat pe modul de vară, doar pentru distribuirea apei calde.
O altă cauză ar putea fi scăderea presiunii din circuit. Uită-te la manometru și asigură-te că presiunea nu scade sub 1 bar (dacă trebuie să încarci mereu cu presiune, sigur este o problemă cu presiunea).

2. Centrala se oprește des

Dacă centrala merge puțin și se oprește, ar putea fi din cauză că apa nu are presiune suficientă în interiorul sistemului și trebuie reglată pentru o circulație corectă sau ar putea exista o problemă la termostatul din cameră.
Centrala se poate opri și în cazul în care există blocaje în sistem, la nivelul pompei sau în țevi. Această situație trebuie rezolvată de instalator.

3. Centrala merge încontinuu

Centrala funcționeaza fără să se oprească pe perioade îndelungate din cauza mai multor defecțiuni. Poți verifica scurgerile de lichid în instalație și comunicarea cu termostatul înainte să apelezi la specialist pentru a remedia o posibilă problemă tehnică.

4. Centrala nu încălzește

Este posibil ca centrala să nu încălzească sau să nu dea apă caldă. O cauză comună este setarea unei temperaturi prea mici în centrală a apei și a agentului termic. Poate fi și o problemă a termostatului care nu mai prezintă aceeași precizie, însă se înlocuiește cu ușurință.

5. Flacăra centralei nu se aprinde

Problemele legate de controlul și aprinderea flăcării pot avea mai multe cauze:
• temperatura apei din cazan este mai mare decât cea setată;
• robinetul de gaz este închis;
• avarii ale cazanului – de cele mai multe ori apar erori semnalate de coduri sau leduri aprinse și sistemul trebuie resetat;
• instalarea incorectă a cablului de alimentare provoacă stingere bruscă sau neaprindere – repoziționeaza ștecherul corect în prinză și resetează centrală;
• deteriorarea sau mizeria acumulată în timp pot bloca aprinderea arzătoarelor (chiar dacă centrala pornește, flacăra nu se aprinde) – poți încerca să le cureți sau chiar să le înlocuiești;
• filtrul de aer murdar – poate fi schimbat cu unul nou.

6. Termostatul nu se conectează la centrală

Multe centrale termice moderne sunt conectate la un termostat prin care se controlează încălzirea caloriferelor, a apei calde, setând temperatura dorită și programând intervalul în care centrala să funcționeze.
Verificarea bateriilor și schimbarea acestora este o acțiune simplă, de multe ori la care nu te gândești.
Termostatul fără fir funcționează prin intermediul unor frecvențe, de aceea nu trebuie poziționat la o distanță la care ar putea să se piardă conexiunea sau să existe alte dispozitive care ar putea întrerupe semnalul.

7. Se aud zgomote în centrală

Cel mai des, zgomotele asemănătoare unor bolboroseli sunt cauzate de aerisirea deficitară a instalației. Sunt situații când la pornirea centralei termice se aud anumite zgomote la intrarea în instalație ca un păcănit. Acest lucru se întâmplă deoarece nu s-a avut în vedere montarea unei lire de dilatare.
Depunerile de calcar sau impuritățile provoacă zgomote precum un șuierat. Dacă acestea nu sunt îndepărtate, viața centralei se va scurta, nu va mai încălzi la fel de bine și factura la energie va fi mai mare.

Foarte important este că defecțiunile pot fi prevenite dacă iei câteva măsuri de siguranță.
• fă reviziile periodice ale centralei termice apelând la firme specializate;
• utilizează centrala corespunzător, după instrucțiunile fiecărui model;
• realizează aerisirea sistemului în mod corect;
• fii atent la semnalele centralei – defecțiunile depistate la timp pot fi rezolvate mai ușor.

 

Call Now Button