Încălzirea caloriferelor. Probleme comune și soluții simple

Nu este deloc plăcut atunci când caloriferele nu funcționează corect, mai ales în mijlocul iernii.
Să ne asigurăm că locuințele noastre sunt suficient de încălzite și că sistemul funcționează corect este absolut necesar, nu doar pentru confortul și sănătatea noastră, ci și din punct de vedere financiar.
Să stai cu ușile închise permanent ca să nu iasă caldura din camera încalzită, să îngheți când ieși de la duș, să te invelești cu 3 straturi de pături poate fi extrem de frustrant.
Dacă ai probleme cu caloriferele, există o serie de soluții relativ ușoare care îți vor îmbunătăți rapid încălzirea casei. Unele situații pot fi mai dificile, în acest caz îți recomandăm să apelezi la un specialist.

Cum funcționează un calorifer?

Este foarte simplu. Am redus întregul proces la 5 etape:
 apa este încălzită în cazan;
 apa este pompată în curcuitul de țevi;
 apa caldă intra în calorifere;
 apa iese din calorifer;
 apa se răcește înainte de a reveni în cazan.
Normal este ca toate caloriferele să fie încălzite în mod egal.

Acum vom evidenția cele mai frecvente defecțiuni ale radiatoarelor și cum le poți remedia.
1. Caloriferele nu se încălzesc deloc
Verifica dacă termostatul nu este setat la o temperatură prea mică. Centrala pornește doar dacă temperatura setată este mai mare decat cea a camerei.
Dacă unele dintre calorifere funcționează corespunzător, iar altele nu se încălzesc deloc, este posibil ca sistemul să aibă nevoie de echilibrare hidraulică. Acționarea robinetului caloriferului este o rezolvare, iar dacă nu există, poți monta unul. Dă mai încet calorifere fierbinți, pe rând, până ce caloriferul cel mai rece va începe să se încălzească.

2. Caloriferul nu este cald uniform
Cea mai frecventă cauză este existența aerului prins in interior. Tot ce trebuie să faci este să aerisești caloriferul pentru a scoate aerul. Pentru o aerisire corectă a instalației se vor inchide robineții de tur și se va face aerisirea.
Depunerile de calcar și rugină sunt un alt motiv din cauza căruia caloriferul se înfundă și îl face ineficient. De asemenea, este posibil ca la montare, în instalație să fi rămas praf sau reziduri.
În aceste situații, trebuie să îl demontezi și să îl cureți foarte bine. După spălare, apa ar trebui să circule corect, însă dacă observi că tot nu se încălzește, e foarte probabil să fie necesară înlocuirea radiatorului.

3. Caloriferul încălzește doar jos
Dacă radiatorul este rece în partea de sus și cald în partea de jos, cauza principală este aerul existent în sistem și nu trebuie decât să îl aerisești.
Atenție! Nu aerisi caloriferele când sunt fiebinți. Ar putea elibera apă fierbinte.

4. Caloriferul încălzește doar sus
În cazul în care caloriferul încălzește sus și jos este rece, cel mai probabil pompa de încălzire trebuie reparată sau înlocuită. Poți prima dată să îl aerisești și să îl echilibrezi, însă dacă tot nu dă rezultate, indicat este să chemi un instalator.

5. Scurgeri de apă din calorifere
Uneori, scurgerile de apă pot fi oprite prin simpla strângere a piuliței robinetului. Dacă ai un calorifer spart sau curge multa apă, cel mai bine e să oprești robinetul. Ține aerisitorul închis și așteapta ca scurgerile să scadă. Îți recomandăm să ceri ajutorul unui instalator.

Ce trebuie să ții minte?

• Curățarea caloriferelor trebuie facută cel puțin o dată pe an pentru a preveni crearea depunerilor din interior.
• Aerisește calorifere de cel puțin 2 ori pe an: la începutul și sfârșitul sezonului rece.
• Nu trece cu vederea problemele minore pentru că, dacă se agravează, s-ar putea ca reparația să fie mai costisitoare, va crește disconfortul și e posibil să creeze și alte defecțiuni.
• În orice situație problematică este indicat să consulți un specialist.
• Asigură-te, pe cât posibil, că nu blochezi răspândirea căldurii în cameră cu diferite obiecte puse în dreptul caloriferelor.

Vezi si Sfaturi pentru intretinerea centralei termice

Call Now Button