Sfaturi pentru întreținerea instalației termice

Pentru a-și păstra performanțele cât mai mult timp, centrala termică are nevoie de întreținere regulată. Cum mentenanța tehnică se realizează doar personalul autorizat, tu poți face întreținerea curentă.
Nimeni nu își dorește să ajungă în situația de a rămâne fără căldură sau apă caldă, de aceea, ca în cazul oricărui alt aparat, trebuie să prevenim eventualele defecțiuni ale sistemului de încălzire.

Recomandări pentru întreținerea centralei termice

1. Citește instrucțiunile și cartea tehnică a centralei
Producătorul recomandă să ții cont de o serie de aspecte legate de utilizare și cum se întreține corect modelul de centrală achizitionat pentru a-i prelungi durata de viață. Tot în cartea tehnică vei găsi cele mai frecvente erori care pot să apară și ce trebuie să faci ca să le remediezi, pentru că unele pot fi rezolvate chiar de tine, altele necesită intervenția unui specialist.

2. Ține cont când trebuie făcute verificările și reviziile periodice
Verificarea și revizia periodică sunt obligatorii prin lege și este necesar să apelezi la firme specializate sau la personal autorizat.
Verificarea tehnică se realizează pentru funcționarea în siguranță a centralei, având rolul de a proteja utilizatorii. Prin revizie sunt verificați parametrii de funcționare ai centralei și ai instalației (țevi, calorifere, termostat), adică tot sistemul de încălzire pentru un randament maxim și o viață îndelungată a centralei. Este foarte important de menționat că, deși sunt diferite, trebuie făcute ambele operațiuni la un interval de maximum 2 ani.

3. Previne depunerile de pe conducte
Pentru a proteja întregul sistem, indicată este montarea unor filtre anticalcar și antimagnetită care previn eventualele defecțiuni provocate de depunerea particulelor pe componentele instalației. Apa poate fi calcaroasă și ca să împiedici depunerea de calcar pe instalație, folosește produse pentru tratarea apei.

4. Aerisește corect caloriferele
Aerisirea caloriferelor este esențială pentru buna funcționare a instalației. Aerul prins în interior nu permite apei să circule corect, prin urmare, caloriferul nu se va încălzi uniform.
De regulă, aerisirea se face la începutul sezonului rece. Însă, în unele cazuri se poate face la nevoie, în diferite situații precum:
• caloriferul se încălzește parțial (are porțiuni reci pe suprafața lui) sau deloc;
• caloriferul se încălzește doar sus și este rece jos;
• apar zgomote asemănătoare cu borboroseli ale apei;
• au fost făcute recent reparații la centrală.
Aerisirea se face simplu, urmând câțiva pași:
• oprește centrala termică;
• închide prima dată robinetul de tur, apoi pe cel de retur;
• pune un vas care să colecteze apa sau o cârpa care să absoarbă sub robinetul aerisitorului;
• deschide robinetul aerisitorului treptat (va începe să iasă aer împreună cu apa din calorifer);
• deschide treptat și robinetul de retur atunci când începe să curgă și apa;
• în momentul în care apa curge lin, fără întreruperi, înseamnă că aerul a fost eliberat în totalitate și trebuie închis robinetul de aerisire;
• deschide și robinetul de tur;
• repornește centrala și verifică dacă există nereguli în sistem (scurgeri de apă, încălzire neuniformă, existența unei presiuni anormale).

Concluzii

Pentru o funcționare optimă a sistemului de încălzire, recomandăm ca anual să fie întreținută centrala termică prin curățarea electrozilor de aprindere, pompei, filtrelor și ventilatorului. La fiecare 2-3 ani, se recomandă curățarea instalației de caldură și a radiatoarelor.
Din experiența de-a lungul anilor, consumul foarte mare al centralelor termice pe gaz se datorează neîntreținerii instalației termice.
O întreținere corectă a sistemului de încălzire se va reflecta în eficiența încălzirii locuinței și a apei menajere, dar și în facturile la energie. Mai mult decât atât, locuitorii vor fi în siguranță și vor beneficia de confort maxim.

Citeste si Defecțiuni ale centralei termice. Cum pot fi remediate?

Call Now Button